Так, до проекту було залучено близько ста жінок різного віку і вагової категорії. Всім учасницям вчені запропонували не рідше чотирьох разів на тиждень їсти борщ, зварений за класичним рецептом.
У його склад входить м'ясний бульйон, м'ясо (курятина або свинина) буряк, морква, цибуля, білокачанна капуста, картопля, помідори або томатний сік, зелень.
Перед початком дослідження всі до одної учасниці зважувалися, а також заповнювали анкети, в яких вказували смакові переваги і харчові звички. По закінченню експерименту жінки, у яких вага була спочатку в межах норми, відзначили, що стали легше на 3-5 кг. Ті ж, у кого було багато надлишкової ваги, схудли на 7-10 кг. І це при тому, що крім включення борщу в свій раціон харчування вони нічого не змінювали.
Вчені легко пояснюють такий «ефект» регулярного вживання борщу - в ньому міститься буряк, який прискорює метаболізм, за рахунок чого організм швидше очищається від усього зайвого. До того ж, варена капуста і томати - є в буквальному сенсі слова «щітками» для кишечника.