Сироїд: «Це був виступ актора, а не Верховного Головнокомандувача»
19.02.2019
Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд залишила засідання парламенту, присвячене п’ятим роковинам російської агресії проти України. Свій вчинок пояснила так:
«Залишила залу практично під час виступу Президента, бо, на моє переконання, то є виступ актора, а не Верховного Головнокомандувача України. Якщо ми організували таке засідання, то треба би було оцінювати передовсім причини російської агресії, що було тоді не зроблено і що ще треба зробити далі, щоб протистояти Росії».
На думку Оксани Сироїд, виступи українських очільників дуже далекі від цього аналізу. «Патетична риторика Президента про те, що Путін – зло і Путін «згине як роса на сонці», насправді не наближає нас до перемоги».
Оксана Сироїд, як і всі українці, від цього засідання Верховної Ради і від виступу Президента чекала іншого – правди.
«Українці сьогодні мали би почути, які є результати розслідування трагедії в Дебальцево та Іловайську. Це важливо, це трагедії української війни. Але сьогодні міністр оборони розказує, що не було ніякого Дебальцівського котла. Я хочу почути офіційну позицію українського уряду, Верховного Головнокомандувача України, що було в Дебальцево. Він обіцяв і мені особисто, і багатьом депутатам, що він ніколи не дозволить віддати Дебальцево. Чи він брехав, чи він це знав? Те саме стосується Іловайська. Я хочу почути від Верховного Головнокомандувача, як сталося так, що він дозволив російським військам українською залізницею заїхати до Іловайська?»
Внесення до Конституції прагнення вступити до НАТО і ЄС – це ще не сам вступ, наголошує віце-спікер.
«Українська армія сьогодні дуже далека від того, як вона виглядає на парадах. Може Президент справді сприймає українську армію такою, якою бачить її на парадах. Але це не так. Ми маємо фантастичних воїнів, але про них держава і Верховний Головнокомандувач не дбають, тому що він наживається на оборонному бюджеті».
Якщо Президент хоче це спростувати, то чому парламент ніяк не проголосує закон про оборонний бюджет, який уже два роки лежить.
«У цьому законі детально розписано, як мають здійснюватися всі витрати на оборону. Але, на жаль, цей закон Президент не підтримує. А якби ми ухвалили цей закон, ми би були вже на півдороги до НАТО, на відміну від всіх декларативних змін, які пропагує влада».
https://samopomich.ua/syroyid-tse-buv-v ... jzQclrY4x8