Французький історик П'єр Дюфур в своєму дослідженні "Історія проституції" серед іншого пише: "Снодійні та приворотні зілля використовувалися тими, для кого любов була професією: куртизанками, розпусницями. Заняття це вважалося таїнством, котрим володіли чарівниці із Фесалії та Фрігії. Теокріт та Лукіан розкривають деякі тонкощі їх виготовлення. Лукіан навіть називає способи їх виготовлення в любовних справах та на випадок помсти. Таіс, від котрої пішов коханець до Горгони, приписує цю зраду дії приворотної страви, приготовленої матір'ю Горгони. "Вона знає, - пише Таіс, - всі фесалійські спокуси. Навіть Місяць спускався від її голосу. Її бачили літаючою опівночі".
Дії нечистої сили приписують осліплення нещасного до такої степені, що той не бачив ні зморщок, ні природних вад своєї возлюбленої.
Мелісса, щоб повернути свого возлюбленого Харуса, котрий пішов від неї до Симміки, прохає Бахшису прислати їй чарівницю. Та повинна зробити все, щоб коханець зненавидів суперницю.
- "Я знаю, моя дорога, - відповідає Бахшиса, - чарівницю із Сірії. Вона займеться твоєю справою. Вона примирила мене на протязі чотирьох місяців із Фанаїсом: заклинання, котре вона знає, привело його до моїх ніг, коли я вже ні на що не надіялася".
- Чого ж вимагає стара? - запитує Мелісса.
Та відповідає:
- Її ворожба не дорога. Дають одну драхму та хліб, додають сім оболів, сіль, пахощі, пучок соломи, чашу, котру вона сама наповнює і потім випиває. Також потрібно декілька речей, котрі є власністю твого возлюбленого: одяг, взуття, волосся або щось подібне.
Існувало багато напоїв-наїдків: приворотних, збуджуючих ненависть, роблячих мужчин імпотентами а жінок безплідними, навіть смертоносних. Використання їх було небезпечним. Тим не менше гетери постійно використовували їх в своїх інтригах. Арістотель розповідає, як одна жінка дала своєму напій, від котрого той помер. Ареопаг виніс виправдальний вирок, мотивуючи його тим, що в наміри жінки не входила смерть.
Щоб заставити чоловіка зненавидіти ту, котру той кохає, йдуть по його сліду й непомітно ставлять праву ногу в слід лівої, приговорюючи при цьому відповідні заклинання.
Крутячи спеціальний шар, чарівниця приговорює: "Як мідний шар крутиться під владою Венери, так нехай твій обранець крутиться біля порогу дому твого". При цьому у вогонь кидається воскова фігурка, названа по імені мужчини чи жінки, котрим потрібно навіяти любов. Ледве чується бурмотіння старої: "Так, як горить віск під владою викликаного мною божества, так нехай запалає любов'ю серце, котре я хочу спокусити". Були й інші урочисті наговори, котрі супроводжувалися жертвенними приношеннями та торгівлею чародійними наїдками.
Звичними були настоянки, мазі, в склад котрих входили трави, наркотичні, спазматичні, охолоджуючі чи збуджуючі чуттєвість речовини.
- Використання чародійних напоїв та наїдків небезпечне, - писала Мирина Никіпії. - Часто воно буває фатальним. Та це не має значення. Важливо, щоб Дифіл жив з любов'ю до мене, або помер люблячи Фесаллу.
Куртизанки, поїдаємі жадібністю, честолюбством або помстою, намагались передбачити долю. Для цієї мети звертались до фесалійок з питанням: який буде результат планованої авантюри і взагалі, що чекає їх в майбутньому. Глісера в листі до поета Менандра розповідає про жінку із Фригії, котра "вміє з допомогою вірьовок із тростини передбачувати долю. Вона розвішує їх вночі й по їх коливанню під дією вітру взнає долю богів так вірно, ніби сама з ними розмовляє".
Стосовно приворотного зілля, то воно є настільки дієвим та небезпечним, що навіть дозоване його використання викликало страх, а перевищена доза часто приводила до божевілля або смерті.
В середовищі куртизанок владарювали ревність, упередженість, ненависть. Часто це приводило до помсти із використанням самих безчесних методів. Зло, пороблене одна другій, ретельно маскувалось. Презирство маскувалось лестощами, посмішками, показною доброзичливістю".
О, скільки їх, молодих та старих, знатних, розумних, дужих та сміливих, багатих та бідних потрапили в подібні пастки. Не я був першим раніше, не останнім сьогодні... Чомусь ніхто не звертає увагу на й досі актуальний наказ Бога: "Чарівниці не зоставиш при житті". (Друга книга Мойсеєва 22:17)
П.С. Ось бачите, Ви не знаєте тих магічних секретів, котрі знали навіть куртизанки!
В молодості я чув про випадки причарування негарними дівчатами достойних хлопців. І я бачив, що воно діяло - хлопці брали заміж тих дуреп. Щоправда пізніше ті шлюби розпадалися але то таке..
Я не міг уявити, що чарами один мужчина може перетворити свого ворога на ліпшого друга. І це неабияк діє - на собі переконався. А, знаєте, я переконаний, що КДБіст Путін підпоїв випивоху Єльцина приворотними напоями й, в результаті, той призначив Путлера своїм "преемником". (У Єльцина було з кого вибирати а от вибрав найбільше зло.)
Чому я в цьому впевнений? А тому, що вже знаючи ту кухню, на місці Путіна поступив би аналогічно!