Збираєтесь знову балотуватися в народні депутати?
Хочу сказати, мені подобається бути народним депутатом. Якщо я буду просто «Міша», то зміни на законодавчому рівні не зможу запровадити. А коли ти знаходишся там (у Раді. — «Главком»), ти можеш це зробити. Якщо люди з мого 95-го округу скажуть, що Михайло – людина, яка нам дійсно потрібна, то чому мені не балотуватися?
Перерахуйте будь ласка, що конкретно ви вже зробили для свого округу за три роки?
Багато всього. Ми переводимо 95-й округ на економне освітлення. Щоб віддавати приблизно не 100 гривень за електроенергію на місяць, а 25. Ми забезпечуємо школи комп’ютерною технікою. Я пізнав, що таке комп’ютер, тільки на Майдані. Я почав з ним гратись і розуміти, що це потрібно.

До того мені не було його потрібно. Далі — ми забезпечуємо утеплення шкіл.
Часто люди йдуть до свого депутата із особистою проблемою. Просять грошей, захисту, справедливості. Чим ви таким прохачам можете допомогти?
У мене є море таких випадків. Особливо щодо отримання землі, житла, компенсацій. Звертаються малозабезпечені, просять кошти на лікування або протезування. Зверталось загалом до мене близько трьох тисяч людей. Візьмемо папку за 2017-й рік(розгортає папку). Дмитрівська сільська рада зверталась до нас з приводу комп’ютерів. Вирішили це питання.
Придбали комп’ютери?
Так. Одним словом, море всього – різні питання, які ми вирішуємо. Але як ми вирішуємо? Просять нас, а ми вже просимо інші органи. Звертаємось до голів селищних рад: у вашому селі є така людина, в неї немає земельки, а вона хоче. Прошу вас на сесії виділити їй ділянку. Добре? Добре! Потім бабка приходила каже: «Ой, Михайло, як ми вас любимо» і починають мене цілувати.
Чи були випадки, коли до вас приходили багаті люди, які вам пропонували гроші за вирішення питання?
Через день. Я жену шахраїв звідси, які хочуть використати мене.
Скільки пропонують?
Дивлячись — яке питання: може бути там на 1000 доларів, а може й бути до 10-20 тисяч. Але до цього в мене не доходить з ними розмова. Знаєте, чого багато цих шахраїв до мене приходить? Вони думають: молодий, без освіти, без вищої освіти. Скоріш за все він мало що «доганяє». І ми його зможемо обвести довкола пальця і буде все, як нам те потрібно. Трошки грошенят йому підсунемо і буде порядок. Вони не розуміють, що короля славить його свита. Так, може я десь чогось не доганяю. Але біля мене люди, команда, яка виучена і підкаже мені, правильно це чи ні.
Депутатам «Народного фронту» платять «у конвертах»?
Скажіть, куди підійти? Я теж чув такі плітки. Але коли я підходив до наших лідерів і казав: «Чуєте, друзі, чув, що там десь платять гроші. Я ж нікому нічого поганого не роблю. Дайте і мені щось». Але ніхто мені нічого не дав (сміється).
---