люди доволі стриманні, без зайвих емоцій, Берлін доволі космополітичний та контрастний, на Александерплатце навіть бомжі під будівлями сплять, правда бачив тільки одного,
влада стимулює пересісти з колес на суспільний транспорт та лісапеди, діє ціла програма скидок та низьких тарифів, лісапедистів стільки, шо мабуть Будьонний зі своїми кобилами вдавився,
відношення до українців:
без наявного захвату, але доволі позитивне,
не знаю як зараз, тоді була програма #helpukraine, можна було безкоштовно один раз поїхати в любий куточок країни потягом, я скористався для переїзду до Бонну, там недалеко мешкають невістка з онуком,
родина, де ми затрималися, чудесні та душевні люди, до речі, всі вільно володіють англійською, у них 6 дорослих дітей, це зараз не рідкість у німецьких сім`ях, у Берліні, де зупинився на два дні - в родині 5 дітей, і всі дівчата (ну шовініст я, шовініст

онук за 5 місяців став улюбленцем всього містечка, місцеві дітки зранку вибігали шоб погратися з ним,
український паспорт творить чудеса,
недалеко на Райні є остров, де збудований чудовий аквапарк, з трьома басейнами для різних вікових категорій,
дістатися туди можна паромом, 3 євро, показуєш паспорт - 1 євро,
в аквапарк вхід 9 євро з 8.00 до 20.00, показуєш нашу паспортину - 3 євро
Зараз переписуюсь, відношення стало ще більш позитивне, багато німців просто в шоці від наших, вони ж майже нічого не знали про нас, а від ай-тішніків просто в шоці, чекають там прориву у цій сфері, наша "Дія" там зробила просто фурор