Ну скажімо так, загалом толкових утеплювачів всього два - це вакуум або ж повітря, котре не може конвективно рухатися. Вакуум нам не підходить, залишаєцця повітря. У чому воно - пінопласті, піносклі, ЕППСі чи скловаті - ролі не грає. Роль грає товщина шару. Окрім того, кожен із перечислених матеріалів має певні фізичні властивості, що й зумовлює сферу іх застосування. Критерій "для багатих" чи "для бідних" звичайно цікавий, але я б уточнив як "для тих, кому гроші нікуди дівати". ЕППС потрібен там, де на нього буде тиск - напримєр замурувати у підлогу. Піноскло - звичайно "вічне" (до артобстрілу), але коштує дофіга. Окрім того, воно зовсім не легке, мені ж треба було "вкрити" горище приватного будинку. Пінопласт звичайний чи ЕППС довелося б чимось вкривати, робити стяжку етк, тобто навантажувати стелю будинку, котрий далеко не новий. Я обрав найдешевший варіант - рулон скловати, загорнутий з обох боків у "підодіяльник" із звичайного дешевого агроволокна. Ібо всякі "мембрани" теж недешеві. Таку "ковдру" при потребі легко можна згорнути, агроволокно не дасть кушпелити.
Ну знову ж таки, справа особиста. Як казали моя покійна Бабуся, "хіба гроші ревуть, як дУрні дають".
Щодо "утеплення деревиною" промовчу.