Євгеній Прокопишин
3 November, 17:48 ·

ДУЖЕ ВАЖЛИВО: ЧИТАТИ ОБОВ'ЯЗКОВО

Вчора ВР прийняла дуже важливий і дуже довгоочікуваний закон — про зміну системи обліку газу.
Відтепер облік газу відбуватиметься у енергетичних одиницях — тобто у «кВт-год», а не як зараз у «м3».
Що це змінює на практиці для простих споживачів?
Все просто: тепер українці платитимуть за газ, виходячи з його якості, а не за отриманий обсяг.
Простими словами: наприклад вам потрібно нагріти 100л води до 100°C, для цього ви викрутили 1 м3 газу вартістю 10 грн/м3, тобто заплатили 10 грн - так зараз, а буде тепер так - ви нагрієте ті ж 100л води до 100°C використавши при цьому приблизно 9.5 кВт-год енергії (1 м3 = приблизно 9-10 кВт-год), тобто ви зекономите близько 1 кВт-год.
Саме тому цей закон не приймався 30 років - владі і енергокомпаніям було вигідно продавати споживачам не енергію вироблену газом, а сам газ, який до того ж трішки підмішували і його якість падала, що дозволяло продавати його більші об'єми при меншій його енергоефективності (більшість людей помітили, що наприклад 15 років тому газ був значно якіснішим, ніж зараз, а зараз лічильник крутить, а нічого не гріє). Тепер же ми будемо платити не за накручені числа в лічильнику, а за спожиту нами енергію.
До речі, цікавий момент — цей закон підтримали всі фракції крім «ОПЗЖ» та «Батьківщини», які більше усіх піаряться на тарифах

Тепер щодо лічильників, дуже популярне питання на цю тему — ні, їх міняти не потрібно (звісно, якщо є бажання і гроші, то краще замінити), в платіжках буде вказуватись і спожитий газ в «м3» і в «кВт-год» (у деяких це уже давно вказують, у мене наприклад уже більше року це вказують).
Вирахувати своє споживання не так то і складно: беремо ось це фото (прикріплене до посту) і потім дивимось якість газу (посилання на сайт в коментарях) в своїй області.
НАПРИКЛАД: в Черкаській області якість газу у вересні була 8211 ккал/м3, беремо 8211 і ділимо на 0.86 Мкал - отримуємо 9.55 кВт-год (теплотворність 1 м3 газу), тобто, якщо я в місяць використаю по лічильнику 200 м3 газу це буде означати, що я використав 1910 кВт-год енергії (тепла) і платити я буду не за м3, а за кВт-год.
У вас також можуть виникнути запитання - «а чому в різних областях різна якість газу?» - пояснюю і це: в ГТС є різний газ і він постійно змішується, в деяких областях змішується весь газ (наш, європейський і транзитний російський), а в деяких лише наш і транзитний російський), і весь цей газ має різну якість — найбільш якісний газ в ЄЄ (там він розділений на дві категорії – якісніший газ групи H і менш якісний групи L, і останній використовується лише у Франції, Нідерландах, Бельгії та частково у Німеччині і його транспортують окремими трубопроводами, тому він не змішується з якісним газом).
В Україні у трубі змішується газ із 3-х джерел із різною теплотворністю:
видобутий в Україні — 7.8-9.6 Мкал/м3
російський транзитний — 8.0-8.4 Мкал/м3
імпортований з ЄС — 8.2-8.4 Мкал/м3.
Ще одне важливе питання - «якою має бути якість газу?». Тут також все просто: законом встановлено, що якість газу не може бути нижчою за 7.6 Мкал/м3 (8.8 кВт-год) з відхиленням на 5% (тобто мінімум 7.2 Мкал/м3), а зараз він в Україні ніде не опускається нижче 7.8 Мкал/м3, тобто якість газу в цілому нормальна. Але, звісно, ще не європейська (лише в кількох областях), тому що, наприклад в Польщі це 11-12 Мкал/м3, а у нас в середньому 8.2 Мкал/м3, тому ще є куди рости нам і тут.
І на сам кінець щодо оплати: це я точно не знаю, але, швидше за все, все залишиться по старому, просто в платіжках ціну за 1 м3 переведуть в ціну за 9.5 кВт-год (тут число може мінятись в залежності від якості газу в конкретній області). Тобто, просто в платіжках буде трохи більше інформації, ніж зараз.
І ще такий момент — потрібно буде (рекомендую) час від самим перераховувати кВт-год, тому що облгази можуть обманювати (у мене уже давно пишуть кВт-год в платіжках, я от перерахував за серпень і вересень і у мене там 1 м3 = 1.56/1.57 кВт-год, тоді як в платіжці вказали 1.60 кВт-год і вийшло на кілька десятків кВт-год більше спожитого по платіжці, ніж я реально спожив...
Крім того, даний закон вирішує ще кілька важливих проблем:
— скасовуються т.з. «морозні коефіцієнти», які компанії вписували у платіжки за «приведення до стандартних умов»
— люди зможуть оскаржувати погану якість газу і сплачувати за такий газ менше (в окремих випадках взагалі не сплачувати)
— синхронізує нашу систему із європейською системою, де газ вимірюється саме у «кВт-год»
— полегшить роботу європейських компаній в Україні
— покращує конкуренцію на роздрібному ринку газу (для зміни постачальника не будуть потрібні довідки від попереднього постачальника, а змінювати постачальника можна буде навіть за наявності боргу перед попереднім)
— котельні ОСББ прирівняні до підприємств ТКЕ, тому вони будуть отримувати газ також по 7.42 грн/м3 (ця норма набирає чинності з дня публікації закону)
— НКРЕКП отримує право встановити ціну газу для постачальника останньої надії (там зараз 600 тис домогосподарств) і вони тепер отримають газ по 7.96 грн/м3, а не по 16 грн/м3 як зараз.