Коли похилий вік

Відповісти
Фрося

Коли похилий вік

Повідомлення Фрося » 06 квітня 2025, 20:52

«Роздуми бразильського онколога Драузіо Варели, лауреата Нобелівської премії з медицини»:

1. Третій вік життя офіційно починається у 60 років і, як очікується, закінчується у 80 років.

2. Четвертий вік, або старість, починається у 80 років і закінчується у 90 років.

3. Довголіття починається у 90 років і закінчується після смерті.

4. Після 50 років ніхто не здоровий. Молоді люди здорові, а літні завжди мають одне або кілька вікових захворювань.

5. Отже мається на увазі здорове старіння.

6. Якщо ви хочете дізнатися, як довго ви будете жити і як досягнете цього віку, подивіться та згадайте своїх батьків. Генетична спадковість грає основну роль у визначенні прогнозу життя. Той, хто переніс рак або серцевий напад у віці до 60 років, передасть це через свої гени своїм дітям і буде схильнішим до розвитку тих же захворювань.

7. Тому, якщо ви хочете мати здорову старість, починаючи з 50 років, уважно ставтеся до свого харчування, не їжте хімію і не вживайте надлишки жиру. Гарний сніданок, гарний обід та легка вечеря – ось ключ до внутрішнього балансу.

8. Ваш партнер по дієті – напої. Виключіть усі підсолоджені шипучі напої, молоді люди зрідка можуть їх пити, а ми – ні. Всі ці рідини містять карбонат натрію, цукор та кофеїн. Краще пити свіжі соки.
Помірне вживання алкоголю (після 50 років) покращує якість життя та надає три різні ефекти: розширює коронарні судини, знижує рівень холестерину та діє як легкий седативний засіб. Випивайте по ковтку алкоголю вдома за обідом та вечерею і коли не за кермом. Найбільш рекомендовані: лікери, віскі, червоне сухе вино та коньяк. А якщо ви робите це у компанії коханих людей, ефект подвоюється.
Тільки попереджаємо: помірне споживання - це один-два келихи вина або чарка бренді.

9.Всі ці правила хороші, але не надмірні. Якщо ви збираєтеся на барбекю до сім'ї чи друзів, не варто говорити: «Я не їм сосиски, тому що вони надто жирні», або «Лікар сказав мені не пити більше двох келихів пива».
Ніщо не може замінити радість та задоволення від спілкування з тими, кого ви любите та хто вам цікавий; немає ні жиру, ні алкоголю, які не можна було б метаболізувати.

Компенсаторні механізми нашого організму ще погано вивчені, але що відбувається: якщо ви дійсно отримуєте задоволення, дієтичний «смертний гріх» перетворюється на «прийнятний гріх».

10. Все, що ви їсте і п'єте, залишає на вас сліди (ваше обличчя і тіло виглядатимуть, як картина Доріана Грея). Різні надмірності роблять життя дорослої людини дуже неприємним. І не лише для вас, а й для вашої родини.

11. Головна біда літньої людини – самотність. Часто подружжя не старіє разом, хтось завжди йде першим. Вдівець чи вдова стають тягарем для своєї родини. Тому так важливо не втрачати зв'язку зі своїми друзями-однолітками, частіше з ними зустрічатися і спілкуватися, щоб не бути тягарем своїм дітям і онукам, які, швидше за все, вам про це ніколи не скажуть.

12. Моя особиста рекомендація – не втрачати контроль над своїм життям. Це означає: я САМ вирішую, коли і з ким я виходжу у світ, що я їм, як одягаюся, кому телефоную, о котрій лягаю спати, що читаю, як розважаюсь, що купую, де живу і т.д. Адже якщо ви не можете робити всі ці речі вільно і самостійно, ви станете нестерпною людиною, яка напевно буде тягарем для життя інших.

Вільям Шекспір сказав:
«Завжди почувайся щасливим!».
Знаєш чому? Тому що я ні від кого нічого не чекаю.
Очікування завжди болісне. Проблеми не одвічні і завжди мають рішення. До речі, вважається, що ми самі винні у своїх проблемах.
Єдине, від чого немає ліків, – це смерть.

Перш ніж реагувати... зробіть глибокий вдих.
Перш ніж казати... послухайте.
Перш ніж критикувати… подивіться на себе.
Перш ніж писати... подумайте.
Перш ніж завдати удару... здайтеся.
Перш ніж померти... проживіть найпрекрасніше життя, на яке ви здатні!

Найкращі стосунки - не з ідеальною людиною, а з тим, хто навчився і вчиться жити так цікаво та красиво, як тільки можливо.
Помічайте вади інших людей... але також захоплюйтеся і вихваляйте їхні достоїнства.
Якщо ви хочете бути щасливим, ви самі маєте зробити когось щасливим.
Якщо ви хочете щось отримати, спочатку потрібно віддати щось від себе.
Ви повинні оточувати себе добрими, дружелюбними та цікавими людьми і бути одним із них.

Пам'ятайте:
У скрутні моменти, навіть зі сльозами на очах, встаньте і з усмішкою скажіть:
«Все добре, бо все в руках Божих».

Невеликий тест:
Якщо ви нікому не перешлете це повідомлення, значить, ви нещасна самотня людина, яка не має друзів.
Надішліть це повідомлення людям, якими ви цінуєте і ніколи не забудете!»

Підготував - Віктор Тесленко

Переклад українською - Павло Лєщинський

daria

Re: Коли похилий вік

Повідомлення daria » 08 квітня 2025, 11:27

Після 50 років

Pestilence
Чефхелфер

Re: Коли похилий вік

Повідомлення Pestilence » 08 квітня 2025, 15:24

daria писав: Після 50 років