За її словами, спочатку вона була в складі «Айдара», а потім, коли там почався хаос зі зміною комбатів, працювала з різними підрозділами, яким потрібна була допомога аеророзвідника.
«Спочатку ми працювали з Олексієм Барановським. Потім в 2015 до аеророзвідувального екіпажу приєднався Ігор Луценко (на даний момент нардеп ) За цей час об’їхали практично всю лінію фронту вздовж і поперек. З літаком працювати було безпечніше, все ж дистанція дозволяє. З коптером ще той адреналін, особливо при коригуванні вогню артилерії. Іноді стоїш метрах в 70-100 від противника. На питання, де ви були найближче, скільки метрів? — відповідаю — 11 кілометрів углиб противника, за нашу нулівку. Це було на початку війни — безумство і відвага. Зараз я б уже навряд чи так ризикнула. Так ось. Сьогодні мені в українському суді сказали, що мене там не було. Взагалі », — пише Берлінська.
За її словами, з моменту початку АТО вона не думала про легалізацію свого статусу, зарплати, пільги, а влітку 2017 року вирішила отримати рішення суду про те, що на війні захищає свій народ — як юридичний факт. Суд розглянув свідчення свідків — солдат, офіцерів, комбата, комбрига, добровольців (деякі окремо нотаріально) — і вирішив «визнати це як юридичний факт».
«І що, ви думаєте, сталося далі? Правильно. Міністерство оборони подало апеляцію. Мовляв, нічого не знаємо, за нашими наказам не проходила, значить, не було. І взагалі треба ще правоохоронних органів розібратися, хто це така, намагається шахрайством собі якісь пільги отримати. Я не жартую, так і написали … Сьогодні, коли суддя оголосила рішення наостанок сказала — «йдіть в міністерські комісії отримуйте своє УБД»! Ви що не розумієте, що справа не в отриманні статусу, а в простому визнанні юридичного факту? — іронічно поцікавилася я. Але судді втрьох тільки смішно плескали очима як старі сонні сови. Вони винесли судове рішення, не приходячи до тями », — підкреслює Берлінська.
Вона зазначає, що за ці роки кілька політиків пропонували «допомогти з отриманням статусу».
«І були з цим послані. Ще не вистачало, щоб хтось робив мені «послугу» за те, що я колись в пекло війни прийшла добровольцем. «Інакше ви ніяк не отримаєте, тим більше з вашою публічною критикою міністра», — сказав якось один. Я тоді посміхнулася і не повірила. Можливо, дарма. Але я хочу, щоб судді, міністр, і все його міністерство (за рідкісними винятками порядних людей) зрозуміли одну просту річ — я вас всіх весело кручу на земній осі », — пише доброволець.
Вона зазначає, що «ніколи не розраховувала на щось« державне »- тільки на себе і на таких як я», тому не буде подавати ніяких касаційних скарг, і нічого нікому далі не буде доводити.
«Те, що я учасниця цієї війни, навіть росіяни давно і неодноразово визнали, крою мене, на чому світ стоїть, в новинах як« небезпечну бандерівську карательницю ». Я щаслива людина, тому що у мене є підтримка і визнання від кращих людей суспільства. Ви ж вдаєтеся до дешевої помсти, це виглядає жалюгідно і комічно. Ви боїтеся визнати те, що і так знає мій народ. Мій народ визнає мій внесок в наш загальний захист, і буде пам’ятати. Вас, безіменні стерв’ятники, чекає забуття », — резюмувала Берлінська.
Джерело
http://bbcccnn.org/meni-v-sudi-skazali- ... tseyu-ato/