Серед визволених з РФ за обміном - літній партизан #Сизонович, який чинив диверсії проти окупантів на Луганщині - https://novynarnia.com/2019/09/07/syzonovych/ …

63-річний Олексій Сизонович, звільнений Росією в рамках обміну 7 вересня, – український партизан із Луганська, який проводив підривну роботу в тилу ворога (на території ОРЛО).
Як передає “Новинарня“, про це після завершення обміну заявила Ірина Геращенко – народний депутат України від партії “Європейська солідарність”, колишній учасник гуманітарної підгрупи ТКГ від України.
“Я відчуваю щастя! В списку звільнених – ті, за кого Україна роками боролася на всіх майданчиках. Рада, що, окрім Сенцова, Сущенка, Кольченка, Карпюка, Панова, чиї імена знає весь світ, в списку звільнених є Олексій Сизанович – скромна літня людина, наш патріот і партизан з Луганська”, – написала Геращенко в “Фейсбуці”.
За словами депутатки, після викриття бойовиками “ЛНР” Олексія Сизоновича вивезли на територію Росії.
“Я вперше публічно можу сказати, що це Герой, який діяв в тилу ворога. Його катували, вивезли в Ростов, там судили і потім тримали в тюрмах в Сибіру“, – зазначила Геращенко.
“Ми кілька місяців розшукували його і будь-яку інформацію [про нього], РФ приховувала факт вивезення і суду. І саме його кейс був для нас в Мінську важливим для тиску на РФ і ОБСЄ, на Гризлова і Ко, всупереч їхнім доводам, що, мовляв, українці в російських тюрмах не мають відношення до війни і їхні прізвища не можуть обговорюватися в темі звільнення”, – написала Ірина.

Звільнений Олексій Сизонович (праворуч, з прапором) в аеропорту “Бориспіль”. Фото: пресслужба офісу президента
Як відомо, пенсіонер із Краснодона (нова назва – Хрустальний) Олексій Іванович Сизонович утримувався в колонії в районі Новосибірська, працював швецем-мотористом, За перший місяць заробив 300 рублів, щоб мати змогу купувати цигарки.
Його підтримувало українське консульство. У розмові з консулом Сизонович розповідав, що в час, коли він перебував у Ростові на Дону, його сильно били.